Wil jij jouw cursus beschikbaar maken voor het STAP-budget? Heb je een keurmerk nodig, en hoe werkt dat? 


INHOUDSOPGAVE


Voorwaarden opleiding & opleider STAP-budget

Niet elke cursus is geschikt om aan te bieden via het STAP-budget. Allereerst is vanuit het UWV een aantal voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen. Het belangrijkste element is als volgt:


"De opleiding moet bijdragen aan een verbetering van de arbeidspositie van de student." 


Daarmee worden hobbymatige cursussen en leerabonnementen uitgesloten. Een yoga cursus past dus niet binnen het STAP-principe, maar een training om yogadocent te worden zou dus wel aangeboden kunnen worden. 


Er zijn verschillende typen trainingen toegestaan. Het mogen fysieke trainingen zijn (op locatie), maar het mogen ook volledig online trajecten zijn (zoals we op Soofos aanbieden). Daarbij is het ook toegestaan om een meerjarig traject te hebben – of een kortere periode. 


Voorwaarden STAP-opleiding op Soofos

De opleiding moet dus arbeidsmarktgericht zijn. Daarmee vallen hobbymatige cursussen dus af. Naast dat een opleiding op Soofos moet voldoen aan de voorwaarden van het STAP-budget – hanteren we bij Soofos ook een aantal extra voorwaarden. 


Allereerst richten we ons bij Soofos op online leren. Een opleiding moet dus online te volgen zijn – aan de hand van vooraf opgenomen video’s en uitleg. Wel moet er begeleiding bij zitten, waar mensen hun vragen kunnen stellen (bijvoorbeeld in de vorm van een live vragenuurtje), en de opleiding dient te worden afgesloten met een eindopdracht.


Opleidingen op Soofos

Op Soofos hebben we verschillende opleidingen beschikbaar die ook beschikbaar zijn voor het STAP-budget. Deze hebben we op Soofos Opleidingen genoemd. Een overzicht van de opleidingen die al beschikbaar zijn met het STAP-budget, vind je hier.


Hier zijn enkele voorbeelden van opleidingen die beschikbaar zijn, die ook gevolgd kunnen worden met het STAP-budget:

 • Grafisch vormgever
 • Online marketeer
 • Webdesigner
 • Professioneel mindmappen
 • Ontwerpen met Adobe Illustrator
 • Allround DTP-er
 • Professioneel photoshoppen
 • Een professionele online cursus maken


Hoe kan ik mijn opleiding beschikbaar maken voor het STAP-budget?

Allereerst moet jouw cursus of opleiding voldoen aan de gestelde voorwaarden van het STAP-budget. Dat houdt in dat het doel van de cursus is, om de arbeidspositie van de persoon te verbeteren. 


Dit kan dus een opleiding zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren, maar ook om bijvoorbeeld jezelf beter te positioneren; of om een geheel nieuwe carrière te starten. De cursus moet dan wel genoeg zijn om daar ook echt mee aan de slag te gaan.


Daarnaast is er nog een belangrijke voorwaarde. Om als bedrijf of aanbieder een opleiding te mogen aanbieden voor STAP moet je een aantal keuringen doorlopen.


Er is een aantal eisen waaraan de organisatie moet voldoen, zoals:


 • U moet als opleider een erkenning hebben.
 • U moet uw opleiding vastleggen in het STAP-scholingsregister van DUO.
 • U levert een aanmeldingsbewijs aan de student.
 • U levert uw facturen voor STAP-budget als e-factuur aan. Dus niet als pdf. Of u voert uw facturen handmatig in bij TIE Kinetix. Dit is het bedrijf dat de verzending van de inkooporder en de verwerking van de e-factuur verzorgt.
 • Nadat de student de opleiding heeft afgerond, moet u een bewijs van deelname uploaden op het STAP-opleidingsportaal van UWV.

(Bron: https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/detail/ik-wil-een-opleiding-aanbieden-via-stap)


Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je je aanmelden bij het UWV en DUO, en kun je de opleiding mogelijk aanbieden voor studenten onder het STAP-budget. 


Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor STimulering van de ArbeidsPositie. Het is een persoonlijk budget van €1000 dat mensen kunnen uitgeven aan het volgen van een arbeidsgerichte opleiding.